Czas na pierniczki – przepis

Przepis na pierniki

Dzisiaj mam dla Was przepis na pierniczki, kt贸rymi mo偶na zajada膰 si臋 od razu 馃檪 Nie musz膮 le偶akowa膰. S膮 mi臋kkie i przepyszne. 

Co roku w okolicach 6 grudnia, tak na Miko艂ajki piek臋 pierniki. Uwielbiam ten zapach przyprawy korzennej unosz膮cej si臋 w powietrzu, kt贸ry sprawia, 偶e w domu zaczyna si臋 czu膰 艣wi臋ta. 艢wi膮teczna atmosfera sprzyja wsp贸lnemu dzia艂aniu.

W ubieg艂ym roku robi艂am p贸艂 porcji tego przepisu i wysz艂o mi ponad 300 pierniczk贸w. W tym roku robi臋 z ca艂ej, bo do ostatnich 艣wi膮t zosta艂o tylko 20/30 sztuk. Wszystko przez to, 偶e s膮 takie pyszne. Opr贸cz podjadania, zawsze obdarowuj臋 piernikami bliskich. Pakuj臋 w celofan i ozdabiam tasiemkami. S艂odka przek膮ska na Miko艂aja. 
Czas na pierniczki - przepis

Sk艂adniki: 

  • 3 kg m膮ki
  • 1 kg miodu
  • 1 kg cukru
  • 10 jajek
  • 0,5 kg mas艂a
  • 2 szkl. zimnej wody
  • 40 g amoniaku ( ja robi艂am na sodzie oczyszczonej)
  • 2/3 opak. przyprawy korzennej

 

Spos贸b przygotowania:

  • Po艂ow臋 cukru przepali膰 na karmel. Gdy cukier si臋 rozpu艣ci doda膰 wod臋.
  • osobno rozpu艣ci膰 reszt臋 cukru, mi贸d, mas艂o. Wymiesza膰 z karmelem.
  • Do m膮ki dodajemy amoniak lub sod臋 oczyszczon膮 oraz przypraw臋 korzenn膮. Kolejno wlewamy ostudzon膮 mas臋 i dok艂adnie mieszamy. 
  • Dodajemy rozbite jajka i ponownie mieszamy.
  • Pieczemy z termoobiegiem 150 stopni, 10-12 min. 

 

Przepis na pierniki

Czas na pierniczki - przepis

Dekorowanie pierniczk贸w:

To najlepsza frajda w szczeg贸lno艣ci dla dzieci. Moja jest jeszcze za ma艂a na takie zabawy, ale w przysz艂ym roku, kto wie 馃檪 Robi臋 zwyk艂y lukier z wody i cukru pudru, jako艣 boj臋 si臋 surowym bia艂kiem mazia膰 po piernikach. Dodaj臋 barwniki 偶eby by艂o kolorowo, posypki. Wiem, 偶e to tylko niezdrowy cukier, ale pierniczki nie mog膮 by膰 smutne 馃檪

A Wy pieczecie pierniki czy kupujecie gotowe? Jak id膮 Wasze przygotowania do 艣wi膮t?